Nemrégiben Franciaországban, azon belül is a déli tengerparton töltöttem néhány napot, amely valóban a tengeri herkentyűk hazája. Alapvetően én szeretek mindent, ami él és mozog, de a halak, rákok egy külön kis csücsköt foglalnak el a szívemben, így ha ott jártam nem hagyhattam ki, hogy főzzek is valamit.
Választásom a sült garnélára esett. Egyrészt egyszerű és gyors az elkészítése, másrészt ízletes és tápláló falat. A kinti rákkínálatból nehéz volt kiválasztanom a számomra legmegfelelőbb garnélákat, de lehetőség szerint mindig a konyhakész árut válasszuk, hiszen a kis rákocskák pucolása macerás, sokszor elveheti az ember kedvét az egész főzőcskézéstől.
És következzék a recept:
Hozzávalók
40 dkg tisztított, nyers garnélarák
4 gerezd fokhagyma áttörve
½ csokor petrezselyem
4 evőkanál citromlé
2 evőkanál olívaolaj
6-8 dkg vaj, vagy Rama
só
bors
Elkészítés:
A konyhakész rákokat egy mély tálba tesszük. A hozzávalókat összekeverjük, és az így kapott páclevet a rákokra öntjük. Egy órát hagyjuk állni a rákokat a pácban, majd egy teflon serpenyőben, forró olajon pirosra pirítjuk őket. Sütés közben forró, fokhagymás vajat locsolhatunk rájuk. Amint a rákok elkészültek megszórjuk őket a maradék petrezselyemlevéllel, és citrom- vagy lime levet csepegtetünk rá.
Ha elkészült, már csak a tálalás marad hátra. Ezen ételben az a legjobb, hogy a köretválasztásnál elképesztő szabadságot ad nekünk. Remek köret például bármilyen friss, kevert saláta, akár rizs (meglocsolva az esetlegesen a rák sütésekor megmaradt szafttal), de remekül harmonizál egy egyszerű sajtos krutonnal is.
Franciaországra (azontúl, hogy a gasztronómia egyik őshazája) jellemző azonban az ésszerűtlen köretválasztás (például a pizzát is sült krumplival eszik...), így az ottani trendeket követve, én is egy sült zöldségekkel töltött tortillát választottam a garnéla kísérőjeként. Nekem nagyon ízlett! Jó étvágyat!