2013.04.09.
12:07

Írta: gazdag.balazs

Falusi - egy nehéz étel, mozgalmas napokra

A most következő recept egy balatoni nyaraláshoz kapcsolódik. Néhány évvel ezelőtt egy 10-12 fős baráti társasággal a Balatonon voltunk nyaralni. Egyik este elkapott bennünket a vihar strandról hazafelé menet, így némiképp később értünk haza mint terveztük, ráadásul az esti vacsorához bevásárolni sem volt időnk. Ekkor szétnéztem a hűtőben, fagyasztóban, és megalkottam az alábbi ételt, az éhes hasak megtöltésére.

Az étel alapja adott volt, hiszen előző vacsoráról maradt meg némi tócsni/lapcsánka, csak ehhez kellett valami tartalmat biztosítani. Találtam néhány fej hagymát, tejfölt, fokhagymát, és darált sertéscombot (ezek azok az ételek, amik szerintem a legtöbb magyar háztartásban szinte mindig megtalálhatóak). Ezek kombinációjából alakult ki az étel, amit mi csak "Falusi"-nak neveztünk el, hiszen elképesztően laktató, kiadós, zsíros ételt kaptunk. Ráadásul a nyaralóban adott volt egy szabadtéri kemence, amiben kellemes füstös ízt kapott az egész étel. Ezen falatokat igyekeztem nemrégiben otthoni körülmények között rekonstruálni:

kemence1.jpg

Hozzávalók:

A tócsnihoz:

4 db nagyobb krumpli
1-2 közepes hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 db tojás

bors
napraforgó olaj a sütéshez

A raguhoz:

10 dkg zsírszalonna
60 dkg darált sertéscomb
1 fej közepes vöröshagyma
1 nagy pohár tejföl
1 gerezd fokhagyma
20 dkg füstölt sajt

bors
pirospaprika
szeletelt bacon szalonna

Elkészítés:

A tócsnit hagyományos módon készítjük, tehát lereszeljük a krumplit, hagymát, fokhagymát, sózzuk, borsozzuk. jól összekeverjük, ha sok levet eresztett volna azt kipréseljük belőle, majd hozzáadjuk a tojást. Az így elkészült masszából egy nagy kanállal a forrásban lévő olajba teszünk (vagy kézzel pogácsát is gyúrhatunk belőle) és aranysárgára sütjük.

tocsni 004.jpg

Miután az összes tócsni elkészült, hozzáláthatunk a raguhoz. A vöröshagymát és szalonnát egyszerűen felkockázzuk, üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a darált sertéshúst (a sertés bármely része megfelel, én a combot szeretem a legjobban) majd megpirítjuk az egészet, sóval, borssal, pirospaprikával fűszerezzük.

A tócsnik felével kirakjuk egy tepsi (vagy cserép tál) alját, majd némi fokhagymás feketeborsos tejföllel megkenjük, és ráhalmozzuk a ragut. A tócsnik másik felével beborítjuk, a tetejét megint megkenjük a fokhagymás tejfölünkkel, és rászórjuk a reszelt füstölt sajtot. Ha ezzel készen vagyunk már mehet is a sütőbe/kemencébe, ahol összesütjük az egészet (180-200 fokon minimum), amíg a sajt szépen megpirul a tetején. Ezután kivesszük, és ha még nem lenne elég a jóból, az elkészült étel tetejére pár szelet szeletelt bacon szalonnát helyezünk.

tócsni2.jpg

Nem egy diétás étel, viszont a magyar vidék minden ízét megízlelhetjük benne, különösképpen, ha kemencében készítjük el! Időigényes, pepecs étel (a teljes elkészítése akár 180 perc is lehet), de mindenképpen megéri a vesződést! Ráadásul némi házipálinkával vagy fröccsel kísérve, már nem is terheli meg annyira az ember gyomrát! :)

Jó étvágyat! 

Szólj hozzá!

Címkék: kemence főétel bogrács szalonna sertéshús magyaros házias

A bejegyzés trackback címe:

https://konyhashow.blog.hu/api/trackback/id/tr95213154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása