A pupusas El Salvador nemzeti eledele, de meglepő módon nagyon közel áll a magyaros, vidéki ízvilághoz. Eredetileg "masa harinából" (ami egy speciális kukoricaliszt) készül, de nálunk sajnos ez nem, vagy csak nagyon körülményesen szerezhető be, így a sima liszt is tökéletesen megteszi! Az alábbi étel, holott kellően testes és laktató, hogy főételnek nevezzük, nálam mégis a rágcsálnivaló, sörkorcsolya kategóriába tartozik. És nem csak azért, mert a benne rejlő ízek tökéletes harmóniát alkotnak egy pohár gyöngyöző, jéghideg sörrel, hanem azért mert maga az étel is kellőképpen férfias, és elkészítése is elég egyszerű (ellenben időigényes) ahhoz, hogy bármelyik éhező agglegény elkészítse magának az esti meccsnézéshez. Lássuk a receptet:
Hozzávalók:
A tésztához:
30 dkg liszt, 1 teáskanál sütőpor, 1 teáskanál só, 50 ml olaj, 120 ml víz,
Töltelék:
2 evőkanál tejföl, 10 dkg reszelt sajt, 2 evőkanál sonka apróra vágva, 1 evőkanál kockázott bacon amit kicsit lepirítottam, 1 paprika nagyon apróra vágva, pár szelet póréhagyma szintén picire vágva, 2 gerezd fokhagyma, csipet só
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit egy tálban jól összegyúrjuk. Hagyjuk picit pihenni, pont elég neki annyi pihenő míg a tölteléket elkészítjük.
A sonkát, paprikát, póréhagymát apróra daraboljuk, a bacon szalonnát egy kicsit megpirítjuk. A sajtot lereszeljük. Egy tálba tesszük a tejfölt, hozzáadjuk a többi hozzávalót sózzuk ha kell és jól összekeverjük.
A tésztát 6 egyenlő részre osztjuk,kicsit kinyújtjuk,teszünk bele 1 púpos evőkanálnyit a töltelékből,majd a széleit összecsípjük, kicsit lapítjuk és egy teflon serpenyőben (olaj nem kell hozzá) pár perc alatt megsütjük előbb az egyik majd a másik oldalát is, ez kb 3-4 perc.
Hidegen és melegen is egyaránt fogyasztható, italként pedig, mint már említettem, csakis a sört tudom elképzelni hozzá!
Rágcsálásra fel! ;)