2013.04.06.
11:20

Írta: gazdag.balazs

Garnéla-vacsora

Nemrégiben Franciaországban, azon belül is a déli tengerparton töltöttem néhány napot, amely valóban a tengeri herkentyűk hazája. Alapvetően én szeretek mindent, ami él és mozog, de a halak, rákok egy külön kis csücsköt foglalnak el a szívemben, így ha ott jártam nem hagyhattam ki, hogy főzzek is valamit.

Választásom a sült garnélára esett. Egyrészt egyszerű és gyors az elkészítése, másrészt ízletes és tápláló falat. A kinti rákkínálatból nehéz volt kiválasztanom a számomra legmegfelelőbb garnélákat, de lehetőség szerint mindig a konyhakész árut válasszuk, hiszen a kis rákocskák pucolása macerás, sokszor elveheti az ember kedvét az egész főzőcskézéstől. 

garnéla1.jpg

És következzék a recept:

Hozzávalók

40 dkg tisztított, nyers garnélarák
4 gerezd fokhagyma áttörve
½ csokor petrezselyem
4 evőkanál citromlé
2 evőkanál olívaolaj
6-8 dkg vaj, vagy Rama

bors

Elkészítés:

A konyhakész rákokat egy mély tálba tesszük. A hozzávalókat összekeverjük, és az így kapott páclevet a rákokra öntjük. Egy órát hagyjuk állni a rákokat a pácban, majd egy teflon serpenyőben, forró olajon pirosra pirítjuk őket. Sütés közben forró, fokhagymás vajat locsolhatunk rájuk. Amint a rákok elkészültek megszórjuk őket a maradék petrezselyemlevéllel, és citrom- vagy lime levet csepegtetünk rá.

garnéla3.jpg

Ha elkészült, már csak a tálalás marad hátra. Ezen ételben az a legjobb, hogy a köretválasztásnál elképesztő szabadságot ad nekünk. Remek köret például bármilyen friss, kevert saláta, akár rizs (meglocsolva az esetlegesen a rák sütésekor megmaradt szafttal), de remekül harmonizál egy egyszerű sajtos krutonnal is.

Franciaországra (azontúl, hogy a gasztronómia egyik őshazája) jellemző azonban az ésszerűtlen köretválasztás (például a pizzát is sült krumplival eszik...), így az ottani trendeket követve, én is egy sült zöldségekkel töltött tortillát választottam a garnéla kísérőjeként. Nekem nagyon ízlett! Jó étvágyat!

garnéla2.jpg

3 komment

Címkék: friss egyszerű garnéla különlegesség hús nélkül foodporn

A bejegyzés trackback címe:

https://konyhashow.blog.hu/api/trackback/id/tr695203800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gazdag.balazs 2013.04.07. 11:34:10

(A tortilla előre elkészített, félkész termékként megvásárolható volt az ottani szupermarketekben, én csupán 1-2 percig sütöttem pluszban!)

Attilajukkaja 2013.04.07. 11:53:36

Isteni recept. Az olaszok, portugalok, spanyolok is gyakran keszitik. :o)
Viszont egy fel oranal tovabb soha nem pacolom a rakot!

gazdag.balazs 2013.04.07. 11:56:28

@Attilajukkaja: Igen, ezt a receptet majdnem minden tengerparti nép szereti. A pácolás pedig abszolút ízlés dolga! :) Én szeretem, ha az ízek intenzíven összeérnek!
süti beállítások módosítása